Παρασκευή 16 Μαρτίου 2012

Επίσκεψη στην οικία του Έβανς


Η Βίλα Αριάδνη[1]
 23.11.2008

       Το 1906 ο Έβανς έκτισε τη βίλα Αριάδνη, διάσημη όχι μόνο γιατί αποτέλεσε τη βάση του κατά την τριακονταπενταετή εργασία του στην Κνωσό, αλλά και επειδή κατά τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο ήταν η κατοικία του Γερμανού διοικητή και το μέρος όπου παίχτηκε η τελευταία πράξη του πολέμου στην Δυτική Ευρώπη, δηλαδή η υπογραφή της παράδοσης των δυνάμεων του Άξονα στην Κρήτη στους συμμάχους. Σήμερα πρέπει να συντηρηθεί σαν αυτοτελές ιστορικό μνημείο και με σκοπό τη μελλοντική χρήση της. Περικλείεται από τον μόνο υπάρχοντα ελληνικό εδουαρδιανό κήπο, μεγάλη όαση κρητικής και άλλης χλωρίδας και θάμνων σε συγκεκριμένους σχηματισμούς.

    Ο κήπος έγινε αντικείμενο πλήρους μελέτης από την Αγγλική αρχαιολογική Σχολή με τη συμμετοχή ειδικών αρχιτεκτόνων και γεωπόνων από το Ηράκλειο. Ευρίσκεται στο κέντρο μιας έκτασης στα δυτικά του Ανακτόρου, η οποία θα μπορούσε να αποτελέσει το κέντρο ενός αρχαιολογικού πάρκου.

    Προς τα νότια υπάρχει το Μικτό Ανάκτορο και η Ανεξερεύνητη Οικία, υψηλής ποιότητας υστερομινωικά κτίσματα και τα δύο, συνδεόμενα με τη ζώνη του ανακτόρου με τη λεγόμενη Βασιλική Οδό. Στα νότια είναι το Στρωματογραφικό Μουσείο της Αγγλικής Αρχαιολογικής Σχολής, όπου φυλάσσονται όλα τα μικρά όστρακα, τόσο σημαντικά για τη χρονολόγηση των ευρημάτων από τις ανασκαφές του Έβανς μέχρι σήμερα.

   Πίσω του και δίπλα στον κήπο είναι ο χώρος των ανασκαφών της Αγγλικής Αρχαιολογικής Σχολής των ετών 1978-82, όπου ο καθηγητής Ρ.Μ. Warren ανακάλυψε σημαντικά μινωικά ευρήματα, όπως κεραμικούς κλιβάνους, μοναδικές κυκλικές κοιτοστρώσεις , όπως αυτές που σύμφωνα με το μύθο χτίστηκαν για να χορέψει επάνω τους η Αριάδνη, και μια οικία γεμάτη τελετουργικά αγγεία και τα οστά νεαρών ατόμων από τη μινωική περίοδο με εμφανή σημάδια κατακρεούργησης. Η Σχολή, σε συνεργασία με την Εφορεία, υποβάλει επίσημες προτάσεις για τη συντήρηση και στέγαση του αρχαιολογικού χώρου, έτσι ώστε να είναι ορατός από απόσταση, εικονίζοντας μια γωνία της αστικής μινωικής Κρήτης.

    Σήμερα αποτελεί χώρο κατάλυσης φοιτητών Αρχαιολόγων από την Ελλάδα και το εξωτερικό καθώς και σημαντικός τόπος εκδηλώσεων, συνεδρίων αρχαιολογίας κλπ. Η είσοδος στην οικία δεν επιτρέπεται στο κοινό. 
       
  


[1] Του Colin F. Macdonald - Επιμελητή της Αρχαιολογικής σχολής, Κνωσός Εφημερίδα Καθημερινή - Αφιέρωμα "Επτά Ημέρες" Κυριακή 20 Απριλίου 1997.

 ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ
όλες οι φωτογραφίες υπόκεινται σε μένα [all rights reserved - Copyright, 2008]

Εξωτερική άποψη


Εσωτερικό (σαλόνι)

Άποψη εσωτερικού, σαλόνι

Αποψη εσωτερικού

Επιγραφή της ιστορίας της Έπαυλης

Σαλοτραπεζαρία

Είσοδος

Το γραφείο του Σερ Αρθουρ Έβανς

Διακοσμητικός Αμφορέας της Οικίας

Ο Σερ Αρθουρ Έβανς

Εξωτερική κάτοψη

Εξωτερική κάτοψη

Εξωτερική κάτοψη

Εξωτερική κάτοψη



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου