Παρασκευή 16 Μαρτίου 2012

Εμμανουήλ Ι. Πολιτάκης, ο παππούς μου

Το Α’ Γυμνάσιο Ηρακλείου το 1926 κι ο προϊστάμενος της υπηρεσίας του Πρωτοδικείου Εμμ. Πολιτάκης
Οι φωτογραφίες της Ιστορίας

Με τους συμμαθητές και τους καθηγητές της ΣΤ΄ τάξης του Α΄ Γυμνασίου Ηρακλείου, στο τέλος της σχολικής χρονιάς 1926-27. Η φωτογραφία έχει ημερομηνία 6 Ιουνίου 1927. Ο Εμμανουήλ Πολιτάκης διακρίνεται στο μέσο της τελευταίας σειράς των ορθίων. Στέκεται μπροστά στην πόρτα του σχολείου, στη δεξιά πλευρά



 Ο προϊστάμενος της υπηρεσίας του Πρωτοδικείου Ηρακλείου Εμμανουήλ Πολιτάκης

Ο Εμμανουήλ Πολιτάκης (1911-1983) υπήρξε προϊστάμενος στη δικαστική γραμματεία του Πρωτοδικείου Ηρακλείου και γραμματέας του Εφετείου Δωδεκανήσου (1967-1972). Γεννημένος στο Ηράκλειο από τον Ιωάννη Πολιτάκη, ξενοδόχο, ιδιοκτήτη χάνι στo «Μικρό Τζαμάκι» σήμερα της οδού Πεδιάδος στη συμβολή με την οδό Έβανς, και της Ελένης το γένος Καρδαμάκη, μοναχογιός ανάμεσα σε τέσσερις αδελφές (την Μαρία σύζυγο Ιωάννου Καστρινού, στρατηγού του ελληνικού στρατού, την Ελευθερία σύζυγο του Μηνά Παπαδάκη, δικηγόρου, την Κωνστάντζα σύζυγο Αντώνη Καπαρουνάκη, καταστηματάρχη και την Ριρίκα, άγαμη) τελείωσε ως αριστούχος το εξατάξιο 2ο Γυμνάσιο Ηρακλείου με γυμνασιάρχη τότε τον Ανδρέα Βουρδουμπάκη και εισήχθη στη Νομική Σχολή Αθηνών στις 31 Οκτωβρίου 1928. Το 1935 κατόπιν εξετάσεων διορίσθηκε ως δικαστικός γραμματέας επί της έδρας στο Πρωτοδικείο Ηρακλείου όπου και υπηρέτησε εκεί προαγόμενος στο βαθμό του Προϊσταμένου το 1967 για να συνταξιοδοτηθεί με το βαθμό του Γραμματέα Εφετών Δωδεκανήσου το 1972.


Από τις περιγραφές όσων τον γνώρισαν αναφέρεται ως ένας άνθρωπος μετρημένος, συντηρητικός και σοβαρός, διακρινόμενος για το εξαιρετικό ήθος και την αξιοπρέπεια ως στοιχεία γνήσιου του χαρακτήρα του. Υπηρέτησε τη δικαιοσύνη υπεύθυνα και συνετά επιδεικνύοντας ευγένεια και αβρότητα ως γνώριμα στοιχεία της προσωπικότητάς του. Υπήρξε στενός φίλος με τον δικαστή Ορέστη Νικόπουλο (Πρόεδρο Πρωτοδικών), τον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Δημήτριο Τσεβά, καθώς και συμφοιτητής και στενός επίσης φίλος με τον αείμνηστο υπουργό επί Κυβερνήσεων Κων. Καραμανλή, Εμμανουήλ Κεφαλογιάννη.


Παντρεύτηκε την Γεωργία Παρασχάκη (αδελφή του Συμβολαιογράφου Ηρακλείου Αντωνίου Παρασχάκη) και απέκτησε δύο κόρες την Ελένη (σύζυγο Θεμιστοκλή Θέμελη) και την Ιωάννα (σύζυγο Μιχαήλ Τσόχα).


Οι πληροφορίες και οι φωτογραφίες μάς δόθηκαν από τον εγγονό του Εμμ. Πολιτάκη, δικηγόρο Ηρακλείου, Ιωάννη Θέμελη.

Το παρόν άρθρο μου δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα ΠΑΤΡΙΣ, στις 28/11/2011 για τη συμπλήρωση των 100 χρόνων από τη γέννηση του παππού μου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου